יום ראשון, 8 בינואר 2012

תעביר את זה הלאה...

למידה מתוקשבת מוגדרת כתהליך הוראה- למידה אינטראקטיבי המעצים את יכולתו של הלומד באמצעות עושר המדיה ורשת האינטרנט (בלאו וברק, 2011).

מספר אלמנטים מרכזיים הנדרשים ליישום למידה מתוקשבת (קלי ושמיר, 2009):
1. הדגשת תהליכי למידה הבנייתיים.
2. זימון התנסות בתכנים מורכבים ועדכניים.
3. הכוונה ליצירת תוצרים עשירים ואיכותיים.
4. יצירת סביבה דינאמית ופעילה עבור הלומד בה נוצרות אינטראקציות חברתיות וקוגניטיביות המאפשרות שיתוף פעולה ותמיכה הדדית.

אלמנטים אלו אותם יש לשזור בלמידה מתוקשבת מחייבים את המורה לרכוש כלים טכנולוגיים חדשים ולהכיר מגוון רחב של יישומים טכנולוגיים העשויים לסייע ביישום משמעותי של התקשוב בהוראה.

אחד הכלים הטכנולוגיים המאפשרים יישום של משמעותי של למידה מתוקשבת ומאפייניה הוא ה – Glogster. זהו כלי פתוח וחינאמי המאפשר יצירת כרזה שיתופית.

ניתן לנצל את ה Glogster- לשם למידה בכל משימה בה ישנה חשיבות לייצוגים שונים של הנושא הנלמד.
כך למשל, יכול המורה להציג משימה כדוגמת הכנת פרסומת לנושא הנלמד. ביכולתו לכלול בהצגת המשימה מלל/ אודיו/ וידיאו/ קישורים ובכך לעשות שימוש בעושר המדיה. בתום הכנת המשימה עליו לשתף את קבוצת התלמידים.

כל תלמיד נכנס ל- Glogster ומוסיף את התייחסותו. מגוון האפשרויות העצום המצוי בכלי זה והאפשרות להוסיף טקסט בצורות שונות, מגוון רחב של אנימציות, סרטונים וקישורים מאפשרים ללומד הבעה באופן יצירתי ומכוונים ליצירת תוצרים עשירים ואיכותיים.

תוצר הפעילות המתקבל הינו תולדה של שיתוף פעולה בין כלל הלומדים היוצרים מגוון רחב של התייחסויות למטלה שניתנה להם. ה- Glogster מאפשר להוסיף טוקבקים בכרזה עצמה ובכך ליצור שיח ודיון בין הלומדים. בתום הפעילות מתקבל קוד embed המאפשר להטמיע את התוצר המשותף באתר/ בלוג הכיתתי.

ה- Glogster הוא דוגמה אחת מיני רבות לכלים החינמיים המצויים באינטרנט ואשר יכולים להעצים את ההוראה המתוקשבת.

אך האם ניתן לצפות מהמורה להכיר את מגוון הכלים הקיימים ואת השימוש הנכון והמיטבי בהוראה המתוקשבת?
איני חושבת שניתן לצפות לכך.

לדעתי, על מובילי התקשוב במערכת החינוך ומחוצה לה לאחד כוחות ולחתור ליצירת מאגר כלים שיתופי- כזה המנחה את המורה ביישום כל כלי וכלי וכולל דוגמאות הרלוונטיות ליישומו הלכה למעשה בהוראה.

תרשו לי להרים את הכפפה ולצרף מדריך לשימוש ב- Glogster. במדריך תמצאו מידע כללי על ה- Glogster, את מגוון האפשרויות הגלומות בו לשימושיו בהוראה והדרכה לגבי אופן השימוש בו.

בטוחני שקיימים עוד אינספור מדריכים שכאלו עבור כלים טכנולוגיים אחרים אותם ניתן ליישם בהוראה המתוקשבת.

מעל דפי הבלוג, אני קוראת ליצירת שיתוף פעולה ותמיכה הדדית לא רק בין הלומדים אלא גם בין כל העושים במלאכת התקשוב באשר הם- בואו ניצור יחד מאגר שיסיע למורים בעבודתם....

תעבירו את זה הלאה....

מקורות:
קלי, י' ושמיר, ע' (2009). הטמעת תרבות תקשוב בבית הספר. אוחזר ב- 13 בנובמבר 2011 מתוך
 http://telem-pub.openu.ac.il/users/chais/2009/morning/2_1.pdf

בלאו, א' וברק ע' (2011). האם תיווך גורמים עשוי לתרום לאופטימיזציה של למידה מתוקשבת. בתוך: חן, ד' וקורץ, ג' (עורכים). תקשוב, למידה והוראה. המרכז ללימודים אקדמאיים: אור יהודה (עמ' 125-148).

2 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

מורן, שלום!
שמי ריקי ונכנסתי לבלוג שלך בעקבות מטלה שעלי לעשות בקורס תקשוב במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה.
ראשית כל, אני חייבת לציין שאהבתי את המשפט שמאפיין את הבלוג שלך "אנחנו חייבים להיות השינוי שאנו רוצים לראות בעולם" בתור אחת שעוברת תהליך של קידמה, לומדת נחשפת ואף מתיידדת עם הטכנולוגיה אני ממש מסכימה עם המשפט. חשפת בפני כלי חדש שלא הכרתי, נשמע מרשים ביותר שימושי ויעיל אך אודה ואומר שאותי גם קצת מרתיע. אני חוזרת ותוהה מה עם תלמידים שלא הדביקו את הקצב בשימוש בטכנולוגיה, מה עם מורים שלא הדביקו את הקצב או כאלו שה"פחד" מונע מהם להתמודד, אבל אלו רק תהיות ומעל לכל אני יודעת שחייבים להתחיל ולהשתמש בכלים הנפלאים הללו, ללא פחד, כי הטכנולוגיה מתקדמת ולא מחכה לאף אחד... ולסיום אני אוסיף ציטוט "לא משנה מה אתה יודע, מה שמשנה זה מה אתה עושה עם מה שאתה יודע" אז עכשיו למדתי משהו חדש וזה מחייב! תודה!

מורן ראובני אמר/ה...

ריקי שלום,
תודה על תגובתך המרגשת!
אין ספק שהשימוש בטכנולוגיות חדשות מרתיע בתחילה. אולם, אני מאמינה שהערך המוסף שהופך את השיעור למעניין, פעיל וחווייתי עבור הלומדים הוא זה אשר הופך את ההתמודדות לשווה!
בהצלחה בהמשך דרכך בלימודים וביישום הטכנולוגיה!
בברכה,
מורן.