יום ראשון, 1 בינואר 2012

לשלוח את החץ רחוק ככל האפשר...

מערכת החינוך בישראל, כמו גם מערכות חינוך באנגליה ובארה"ב מושפעות מתהליכי סטנדרטיזציה.

המהלכים ליישום מגמת הסטנדרטיזציה כוללים בקרה מרכזית על תוכנית הלימודים באמצעות מדדים חיצוניים ושיטות הערכה (2007 ,Volansky). פעולות הסטנדרטיזציה החלו מתוך רצון לקדם ולשפר את רמתם של הלומדים לשם ייצוג הולם במבחנים בינלאומיים.

        "צריך את הקשת החכמה והנכונה כדי לשלוח רחוק ככל האפשר את החץ"
ג'ובראן חליל ג'ובראן

האם הסטנדרטיזציה היא המפתח להצלחה? האם תהליכי חינוך התלויים במבחנים הם אלו אשר יובילו אותנו רחוק ככל האפשר?

הסטנדרטים מחייבים את צוותי ההוראה להתמקד בהכנה למבחן בלבד. לצערי, פעמים רבות הכנה זו באה על חשבון הכרות מעמיקה של המורה את תלמידיו, חינוך לערכים, שמחת הלמידה וחדוות ההוראה.

כמורה לחינוך מיוחד פסחו עלי כמעט לחלוטין מבחני ההערכה- מייצבים ומבחני פיזה. כך שהתאפשר לי להתרכז בכל תלמיד ותלמיד- הלך רוחו, צרכיו ויכולותיו. זהו היתרון שלי כמורה לחינוך מיוחד אל מול מורים במערכת החינוך הכללית. אני איני מחויבת לסטנדרטים- הם כן.

בשיחות עם מורים אחרים המלמדים במערכת החינוך הכללית אני שומעת סיפורים רבים המתארים את הקושי בהתמודדות היום יומית עם כיתות הטרוגניות, בעיות המשמעת הרבות והצורך להקדיש שעות הוראה יקרות לטיפול בבעיות אלה.

המציאות היום יומית המאפיינת את מרבית כיתות ההוראה במערכת החינוך בישראל אינה מעניינת את מכתיבי הסטנדרטים. כל הכיתות, ללא יוצא מן הכלל נבחנות במבחני המיצב. הציון המתקבל משקף את רמת הכיתה אולם בראש ובראשונה משליך על רמתה ויכולתה של המורה. לכן, אין זה פלא שמורות רבות מנסות להשפיע על ממוצע הציונים הכיתתי ומבקשות מהתלמיד "החלש" להישאר בבית ביום הבחינה.

יש שירימו גבה בפליאה על התנהלות זו של צוותי ההוראה. אולם, כיצד ניתן להאשימם? הם אלו אשר צריכים להביא הוכחות בלתי פוסקות באשר לכשירותם ואיכותם.

היינו רוצים להאמין לכל הפחות, שדרך הוראה דורסנית זו המתעלמת מהשונות הקיימת בכיתה ומתרכזת בהכנה אינטנסיבית למבחן תניב תוצאות ראויות. אולם, גם הפעם קופחת המציאות על פנינו!

מחקרים מעידים שמדינות הנוקטות בתהליכי סטנדרטיזציה אינן מצליחות להעלות באופן משמעותי את ממוצע הציונים (2007,Volansky).

זאת ועוד, ממחקר שנערך בבריטניה ב-2008 עולה כי התערבות הממשלה והכתבת הסטנדרטים מביאה לירידה באיכות ההוראה, הלמידה והעמקה בתוכניות הלימודים בבתי הספר היסודיים. 

מתגבשת ההבנה שהסטנדרטים אינם מהווים "הקשת החכמה והנכונה" שתוביל את מערכת החינוך ותלמידיה רחוק ככל האפשר...

אז מה הדרך הנכונה? לזנוח כליל את הרצון לבסיס ידע רחב ואיכותי המשותף לכלל התלמידים?

לא בטוח כלל. אחת ממערכות החינוך המצליחות לשלב בין רמה גבוהה של למידה, עמידה בראש טבלת ההישגים הבינלאומית והתייחסות ללומד וצרכיו, היא מערכת החינוך של פינלנד.

לפניכם כתבתו של מיקי רוזנטל בנושא:

מערכת החינוך בפינלנד מדגישה את התלמיד עצמו, צרכיו האישיים והשאיפה לתת לו כלים להתמודדות בעולם המשתנה המאפיין את החיים במאה ה- 21. היא מעדיפה תהליכים חינוכיים משמעותיים, למידה פעילה תוך התנסות, נטיעת ערכים והקשבה לצרכים האישיים של הלומד על פני תהליכי שינון וזכירה, השוואה תמידית ותחרותיות בלתי פוסקת.

כמו כן, מציבה מערכת החינוך הפינית את תהליך הכשרתו של המורה ואיכותו בראש סדר העדיפויות. תנאי הסף לקבלה לאוניברסיטאות להכשרת מורים גבוהים מאוד. כלל המורים הם בעלי תואר שני היבט המעניק יוקרה השווה למקצועות הרפואה והמשפטים. לכן, אין זה פלא שהפינים סומכים על צוותי ההוראה שהכשירו ואינם חשים צורך לדרג ולהשוות אותם ואת הישגיהם לבתי ספר אחרים (Garner,2011 בתוך: פורטל מס"ע).

על הדרך מצליחה מערכת החינוך הפינית לשמור על מקומה בראש טבלת ההישגים הבינלאומית מזה כעשור.

דוגמה זו של מערכת החינוך בפינלנד מדגישה כי טיפוח התלמיד, השקעה בתוכניות לימוד מגוונות ועשירות, השקעה במורה, אמונה בדרכו ובסמכותו ללא צורך לבחון שוב ושוב את הישגיו היא הקשת החכמה שיש בכוחה לשלוח את חץ מערכת החינוך רחוק ככל האפשר.

7 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

טורי סלימאן

מצא חן בעני שאת מכניסה מחקרים שמדברים על החינוך ועל הבעיות שבתוכו , אנחנו חייבים ללמד את התלמידים שלנו איך להתמודד בחברה ולא ללמד אותם בשביל הצין, צריך לראות איפה אנחנו עומדים בעולם מבחינה לימודית .
צרין לתת לתלמיד להתנסה בחברה .
וצריך להכשיר את המורים ולבחון אותם כי אלא הם העתיד של התלמידים שלנו .

אנונימי אמר/ה...

אני מצטער שלא הצגתי עצמי :
אני טורי סלימאן סטודנט לתואר שני ולומד קורס תקשוב ולמידה ויש לנו מטלה והיא לבקר בבלוג .
שלחתי לך תשובה על הבלוג

מורן ראובני אמר/ה...

סלימאן שלום,
בתגובתך ביטאת היטב את כוונותיי- אכן המטרה המרכזית של מערכת החינוך היא בהכנת הלומדים להתמודדות בחברה בה הם חיים- זהו אתגר משמעותי במיוחד לנוכחך השינויים המאפיינים את תקופתנו. אין ספק שהעצמת כוחות ההוראה הכרחית להשגת מטרה זו.
תודה לך!
מורן.

דולי אמר/ה...

מורן שלום!
אני לומדת במגמת ניהול זו השנה הראשונה. במסגרת קורס התקשוב נתבקשנו ל"סייר" בבלוגים שלכם. ברצוני לציין, שנהנתי לקרוא את מה שכתבת על החינוך והסרטון שהכנת ממחיש זאת. הזדהתי כל כך עם מה שכתבת. המשיכי בפועלך, ישר כח!

בלוג בהיסטוריה אמר/ה...

דולי שלום,
תודה על תגובתך!
מורן.

niv אמר/ה...

למורן שלום,
אני קרן שילאן סטודנטית לתואר שני במנהל חינוך ומבקרת בבלוג שלך כמטלה לשיעור בתקשוב ולמידה.
טוב לדעת שיש כאלה בלוגים שמעשירים את תחום הידע בחינוך, אני לא בן הילידים הדיגיטלים וחשיפה לבלוג שלך פותחת בפניי עולם שלם של למידה אחרת.. מרוכזת ומאתגרת, המאמרים אקטואליים ומדברים על המחלוקות השונות הקיימות קיום בתחום זה ואף מתבססות על מאמרים וכתוספת מעניינת סירטונים שמעודדים ומשתפים עוד יותר אותנו כצופים בחוות הדעת והקונפליקטים השונים.
יישר כח..!

מורן ראובני אמר/ה...

קרן שלום רב,
תודה על תגובתך!
תודה על דברייך המחזקים עבורי את תהליך הכתיבה והעברת המסרים.
תודה לך!
מורן.