ביום שישי האחרון עת נכנסתי לביתה של אחותי נדהמתי לגלות כי לבנה הקטן בן ה-3 וחצי, ישנה עמדת מחשב משלו.
עמדת המחשב במדוברת |
כשאני הייתי בת גילו לא חלמתי אפילו לגעת במחשב...
אין ספק העולם השתנה!
זלכה (2011) מתארת במאמרה את הערך המוסף שיש לשילוב סביבות דיגיטאליות בגיל הרך ואת יכולתה של סביבה זו לסייע לתהליך הלמידה המתרחש בגן.
זוהי סביבה אינטראקטיביות המזמנת לילד מגוון עשיר של מבעים, מולטימדיה, דינאמיות ועוד. זוהי הסיבה בגינה חותר משרד החינוך לשילוב המחשב כחלק אינטגרלי מתוכניות הלימודים בגני הילדים.
משחקי המחשב מאפשרים טיפוח מיומנויות של מוטוריקה עדינה, תיאום עין- יד, שיפור מהירות התגובה, יכולת ריכוז, טיפוח מיומנויות חזותיות, שמיעתיות ומרחביות, מיומנויות חשיבה ורצף פעולות.
אין זה פלא שהילדים היום חכמים ומתוחכמים בהרבה.
אולם, גם הפעם, אין ביכולתה של הסביבה הדיגיטלית לייצר את ערכה המוסף ללא תיווך. לשיח בפינת המחשב, הנעשה בתיווכה של הגננת חשיבות רבה והשפעה ניכרת על הרגלי הצריכה של הילד. תפקידו של השיח הוא בפיתוח המוטיבציה ויכולת הלמידה בעתיד (זלכה, 2011).
הערך המוסף של הסביבה הדיגיטלית וחובת שילובה בתוכנית הלימודים בגני הילדים, אינם עומדים במבחן המציאות.
בפועל, במרבית הגנים ישנו מחשב, אולם הוא לרוב אינו תקין. כמו כן, אין ביכולתו של מחשב אחד לתת מענה מקיף ומשמעותי לגן ובו 35 ילדים.
מכך אני מסיקה שגם הפעם לא תבוא הישועה ממשרד החינוך.
אני יוצאת מנקודת הנחה שלמרבית הילדים בגיל הגן ישנו מחשב בבית. אני מניחה כי גם הם כמו האחיין שלי זוכים לחשיפה כזו או אחרת לסביבה הדיגיטלית ומשחקים במחשב בזמנם הפנוי.
אך האם יש בכוחם של ההורים לבצע את השיח המתווך החשוב כל כך ללמידה?
אני משערת שמרבית ההורים נעדרים יכולת והבנה לביצוע שיח שכזה. גם אלו אשר יש ביכולתם לבצע שיח זה אינם מתאמצים לעשותו. שכן, המחשב אינו נתפס אצלם כאמצעי ללמידה אלא כאמצעי בו הילד יכול להעסיק את עצמו ולהעביר את הזמן.
לטענתי, גם הפעם יש בכוחה של מערכת החינוך לקדם את התהליך. נכון שהמערכת נעדרת אמצעי הוראה דיגיטאליים, אולם יש בכוחה לקיים ערבי הסברה להורים אודות הערך המוסף שיש לסביבה זו והאופן בו יש לקיים שיח מתווך.
בעידן בו המחשב הפך ל"משחק ילדים" אשר מהווה מפתח להצלחה והבנת העולם בו אנו חיים, חשוב יותר מכל להדריך גם את ההורים על יתרונותיה הלימודיים של הסביבה הדיגיטלית.
ביבליוגרפיה:
זלכה, ג' (2011). סביבה לימודית דיגיטלית בגני הילדים. מתוך: חן, ד' וקורץ ג' (עורכים). תקשוב, למידה והוראה. המרכז ללימודים אקדמאים: אור יהודה.
6 תגובות:
מורן היי!
שמי לילך, סטודנטית לתואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך. במסגרת קורס תקשוב, התבקשנו לבקר בבלוג ולהגיב. באופן אקראי בחרתי בבלוג שלך. הופתעתי לקרוא את הפוסט הנוכחי. להערכתי, את ממעיטה בערכם וביכולתם של הורים.
...."אני משערת שמרבית ההורים נעדרים יכולת והבנה לביצוע שיח שכזה. גם אלו אשר יש ביכולתם לבצע שיח זה אינם מתאמצים לעשותו. שכן, המחשב אינו נתפס אצלם כאמצעי ללמידה אלא כאמצעי בו הילד יכול להעסיק את עצמו ולהעביר את הזמן."....
אמירתך מקוממת מאוד, אינני יודעת אם את אם, אך אני אם לשני בנים. כשאני מביטה עליי ועל חברותיי אני רואה תיווך ומעורבות בתהליכי למידה ומשחק של ילדינו. כדאי לבדוק לפני הבעת דיעה כה נחרצת.
לילך שלום,
לא היתה כוונתי לקוממם!
המטרה של הרשומה הנוכחית היתה לכוון לשיח המתווך שהופך את ההתנסות בסביבה הדיגיטאלית לתהליך של למידה משמעותית. נראה לי שמרבית ההורים יתקשו לבצע שיח מתווך משמעותי ואפקטיבי שכזה ללא הכוונה של אנשי חינוך (וכפי שמצוין ברשומה מדובר בהשערה בלבד!)
שמחה לשמוע שאת וחברותייך מיישמות זאת עם ילדיכם ונותנות מקום לשיח המתווך המשמעותי כל כך ללמידה.
זה בהחלט מעודד!
בברכה,
מורן.
שלום מורן אני סטודנט לתואר שני במרכז האקדמאי ,לומד קורס תקשוב ולמידה . אניחולק על מה שנאמר בדבר קטן שאין להסתכל על חצי הכוס המלאה כל טוב ויפה אבל מה עם החצי הריק?
הילדים לא רק רוכשים מיומניות אלה לומדים גם משחקים אלימים מאבדים את הקשר עם הסביבה , נהיו סגורים עם עצמם לכן יש להעלות את המודעות על משחקים אלימים כמו גי,טי,1 או אפילו המתוכמות יותר .ובכל זאת מעניין
תודה
מורן שלום וברכה:
שמי אשגאן סטודנטית לתואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך, אני מנהלת בגן חובה והדבר שמשך אותי בבלוג שלך היא הכותרת משחק ילדים,
קראתי והתעניינתי מאוד מפני שאני מאמינה שמשחק זה דבר חשוב מאוד בחיי הילד בגיל הרך, דרכו הוא ילמוד מיומניות וירכוש כישורים חשובים שיעזרו לו במהלך החיים שלו.
אני רואה שהמשחק החופשי ולא משחקי מחשב מאפשר טיפוח ומיומניות של מוטוריקה עדינה ותיאום עין יד , לכן רוב הזמן בגן שלי הילדים מגלים את עולמם דרך יצירה ומשחק חופשי, אך מאפשרת לזמן קצר לשחק במחשב משחקים לימודיים כמו חשבון ושפה...
משחקיפ אחירים יכולים לגרום לאלימות בין הילדים וזה בניגוד למטרה שלי בגן
שלום מורן
שמיזינב,סטודנטית לתואר שני בניהול וארגון מערכות חינוך. במסקרת קורס תקשוב,התבקשנו לבקר בבלוג ולהגיב.
בחרתי בבלוג שלך שכן משך אותי נושא משחק ילדים.
התובנה לגבי המחשב היום השתנתה והתפתחה ונעשת יותר ביקורתית,ולכן זה מאוד יעזור להניח לילדים להשתמש בו כאמצעי שהילד יכול להעסיק את עצמו מצד אחד ומצד שני להקניית מידע וידע.
למרות שכן עד היום יש הרבה הורים שמתקשים לקיים שיח מתווך עם ילדיהם,אלא שאני משוכנעת שכל אחד מהם יש לו את היכולת הכספית לקנות מחשב ולהתחבר גם לאינטרנט לא יחשוב על זה פעמיים.
היום אנחנו חיים בסביבה דיגיטלית,לכן צריך להשתמש וליישם הסביבה הדיגיטלית למעננו ולמען ילדינובכדי לעזור להם להתפתח עם הטכנולוגיה ולהשתמש בו ככלי עזר ללמידה ולהתקדם הלאה .
שלום לכולם,
שמחה לראות את הדיון המרתק שמתקיים כאן, העלתם מספר נקודות חשובות-
מסכימה כי יש לעקוב אחר התכנים אליהם נחשף הילד, בכללם תכנים שאינם הולמים את גיל הילד. היבט זה מדגיש ביתר שאת את הצורך בבקרה של ההורים וליווי והכוונה של אנשי מקצוע מתחום החינוך.
נראה שחינוך הילדים בגיל הרך קרוב ללב כולנו!
תודה לכולכם!
מורן.
הוסף רשומת תגובה