התאמה אישית לצרכי המשתמש מהווה חלק מרכזי מהמרחב הדיגיטלי המאפשר להעמיד את הלומד במרכז ולזמן לו את מרב הזדמנויות הלמידה וההתפתחות תוך התאמת תוכניות הלימודים לצרכיו האישיים (צ'נג, 2003).
התאמה לצרכים האישיים מהווה עקרון מרכזי גם של תאגיד הענק"Google" .
כמעט בלתי אפשרי להסתובב במרחב האינטרנטי מבלי להשתמש במנוע החיפוש של Google המשנה את פניו לעיתים תכופות ובהתאם למועדי השנה. פתיחת חשבון Gmail מהווה תנאי בסיסי לשימוש בישומים של Google כ-Blogger, Docs, Picasa ,Site, Google + ועוד ועוד ועוד... (לקריאה נוספת על google+)
למעשה, העולם שייך ל Google!!!
והיא מצידה מנסה לתת מענה לכל צרכיו של המשתמש ומאפשרת לו להתאים את המרחב המגוגל לעולמו ולטעמו האישי.
כך למשל ביום הבחירות במצרים בחרה Google לעצב את סמלה המקומי (Doodle) ברוח הבחירות המתקיימות, פתחה מרכז מידע מקוון המכוון את האזרחים המצרים אל מוקדי ההצבעה והעלתה לאוויר ערוץ You Tube המשדר סרטי תעמולה.
דוגמה זו מדגישה את היותה של Google מחוברת לחיינו ולצרכים העולים מהם.
אולם לא די בכך. כיום חותרת Google להכיר את משתמשיה - את הרגלי הצריכה ודרכי הפעולה שלהם לעומק! (גבירצמן, 2011)
משמעות הדבר היא שעוקבים אחר כל חיפוש, מייל או פרסומת אותה אנו צורכים ומתאימים אותה בעבורנו. השאיפה היא לדעת בדיוק מי אנחנו, מי המשפחה והחברים שלנו ובדיוק מה אנחנו אוהבים...
וזה לא עוצר רק באינטרנט, הרי רובנו לא נמצאים כל היום מול המחשב!
זה מגיע גם לטלפונים הסלולריים. חזונה של Google מתמקד בהפיכתו לארנק דיגיטאלי שיאפשר הכרות מעמיקה עם תרבות הקניות של כולנו. כפועל יוצא מכך יזומנו פרסומות ממוקדות שיניבו רווחים משמעותיים.
Google, על פי טענתה מנסה להתרכז בשיפור משמעותי של חיינו (גבירצמן, 2011).
להתאמה האישית למשתמש בלמידה יתרונות רבים ומשמעותיים והיא מאפשרת ללומד התקדמות אינדיווידואלית בהתאם לצרכיו. גם בעולם הרחב, יש יתרונות רבים ליכולת ההתאמה לצרכים האישיים ולהתחשבות בהם.
אולם, במקרה של Google אני חשה כי דריסת הרגל המשמעותית שיש לה בחיינו מאפשרת לה חדירה לפרטיות של כל אחד ואחד מאתנו תחת הכותרת הפופולארית של "התאמה אישית" ו"שיפור חיינו". המידע הזה, הנאסף ללא כל רשות עשוי לשמש גם כנגדנו ביום מן הימים.
הקידמה, אותה אני לרוב מברכת הופכת הפעם לחיטוט מיותר בחיינו.
בטוחני כי ל- Googleיש את היכולת להמשיך להיות מותאמת ומחוברת לאירועים בהוויתינו הקולקטיבית מבלי להתחקות ולעקוב אחר כל צעד וצעד של כל אחד מאתנו במרחב הדיגיטלי.
התחושה הזו, שעוקבים אחרי כל יום כל היום, קצת מלחיצה אותי. אני מבינה פתאום כי מנעד הסכנות הטמונות באינטרנט מתרחב. פתאום גם מי שחשבנו לידיד ואוהב יש בידו מידע שיכול לשמש גם כנגדנו.
ומי יודע, אולי יבוא יום בו יהיה מי שיגן עלינו ועל פרטיותינו...
עד אז מוטלת עלינו כאנשי חינוך המשימה להכין את דור העתיד להתמודדות גם עם החשיפה הבלתי נשלטת המאפיינת את המרחב הדיגיטלי. עליהם להבין כי יש מי שבוחן כל תנועה שלהם, כך שידעו להתנהל באופן שקול. מודעות לכך והתנהלות שכזו תסייע להם לשמור על עצמם מחשיפת יתר.
מקורות:
צ'נג, י' צ' (2003). חזון חדש של בתי ספר בניהול עצמי: גלובליזציה, לוקליזציה ואינדוידואליזציה. בתוך: ע' וולנסקי וי' פרידמן (עורכים), בתי ספר בניהול עצמי – מבט בין-לאומי (עמ' 29-55). ירושלים: משרד החינוך.
2 תגובות:
מורן שלום
שמי דינה קרמונה,עוזרת הוראה של ד"ר גילה קורץ ואני בודקת אפשרות תגובה
בברכה
דינה
הי מורן,
קיבלתי הודעה שלא ניתן להשאיר אצלך תגובות.. וכולם כל כך נהנים מהבלוג שלך שהם מאד רוצים להשאיר הודעה... :)
אז אני בודקת..
יום טוב
נעמי
הוסף רשומת תגובה