יום ראשון, 13 בנובמבר 2011

הנאה שמניעה

מהו טעם החיים, אם לא היכולת להנות מכל דבר קטן?

על מנת לנסות ולהרגיש ולו במעט מהי הנאה, נצפה בסרטון הבא.


הסרטון מדגים בצורה המוחשית ביותר את יכולתו של האדם להנות מפעילות משחקית המעניקה דרור לצחוק והלצה שאינה תלוית גיל.

הנאה מתרחשת כאשר אדם עושה פעולה עדיפה, בה מושקעת תשומת לב ומצליח להשיג במהלכה משהו חדש ובלתי צפוי. התנסות מהנה מסייעת לפיתוח העצמי (Csiksentmihalyi, 1990).

האם ניתן לשלב את ההנאה גם בלמידה?

בוודאי! למידה יכול לסייע ללומד להשיג משהו חדש ובלתי צפוי.

אך האם למידה היא פעולה שניתן להגדירה כעדיפה?
על מנת שפעולת הלמידה תהפוך לעדיפה על הלומדים היא צריכה לכלול פעילויות אינטראקטיביות ומרתקות עבורם ובמילים אחרות היא יכולה פשוט לכלול "משחקים".

כמורה, אני נוהגת לכלול פעילות משחקית בתחילת שיעור, במהלכו או בסופו. לרוב זהו משחק הנעשה באמצעות הלוח, כלי הכתיבה והחפצים שיש ברשות הלומדים.

התלמידים שלי, על אף היותם בכיתה ח' נהנים מאוד מהפעילות המשחקית למרות שהיא מוגבלת באמצעים. בבית הם נוהגים לשחק בעיקר במחשב שם הקולות, התזוזה והצלילים הופכים מוחשיים ומרתקים הרבה יותר. כיום, ניתן לשלב את הפעילות המשחקית, האינטראקטיבית והמתוקשבת גם בהוראה.

אני רק מנסה לדמיין לעצמי את גודל ההנאה שתלמידי יכולים לשאוב משילוב משחקים שכאלו במהלך הלמידה.
בקורס "שילוב הדמיות ומשחקים" בו מרצה הפרופ' מיקי רונן נחשפנו למחוללים (לדוגמה: "גלה את התמונה") המאפשרים בניית משחקים לימודים בקלות וביעילות. מהתנסות הן במשחק עצמו והן בבניית משחק חוויתי הנאה עצומה. הקלות שבבניית המשחק יוצרת סיפוק אדיר ומבטיחה את יישומו בתהליכי ההוראה.

אך האם הפעילות המשחקית יכולה לשמש רק לשם הנאה?
פעילות שכזו יכולה לזמן גם תהליכים של למידה. במקום שהמורה יבנה את המשחק יכולים התלמידים להתחלק לקבוצות, כך שכל קבוצה תחבר את מספר השאלות הדרושות לבניית המשחק ובכך ליישם את הידע הלימודי שברשותם. לאחר מכן, יזינו התלמידים את השאלות אל תוך המשחק. בזמן הפעילות המשחקית עצמה ישחקו הלומדים במשחקים שבנו עמיתיהם, יגיבו ויעריכו את הפעילות האחד של השני.

בטוחני, שפעילות מסוג זה בה מתנסים הלומדים בפעילות מכוונת מטרה, תספק להם למידה מיטבית משולבת הנאה.
אין ספק שיישום תהליכי למידה המשלבים בתוכם למידה פעילה המביאה גם להנאה יש בכוחם לפתח את יכולותיו של הלומד ולהעלות את ההנעה שלו ללמידה.




מאמר: Csiksentmihalyi, M. (1990). Flow The psychology of optimal experience. New York: Harper Row. Chapters 3: Enjoyment and the quality of life &

2 תגובות:

לימור דגן אמר/ה...

מורן שלום,
שמי לימור, אני סטודנטית לתואר שני בניהול מערכות חינוך. נכנסתי לבלוג שלך במסגרת לימודי תקשוב. שמחתי לקרוא שגם את חושבת שמשחק הינו כלי חינוכי, המשלב בתוכו הנאה משחקית כדרך להפנמת תהליכי למידה. אני מורה לח"מ בכיתות ח'-ט' ומשתדלת לשלב בנושאים הלימודים משחקים. תלמידי יודעים שמשחק לא חייב להיות רק להנאה, דרך המשחק מובילה גם ללמידה פעילה, העוזרת לילדים עם לקויות למידה. כפי שכתבת המשחק מביא עימו הנאה והנעה בתהליכי הלמידה.
תודה לימור.

מורן ראובני אמר/ה...

לימור שלום,
גם אני כמוך מורה לחנ"מ בכיתות ז'- ט'. הדוגמה שניתנה ברשומה מתייחסת לתלמידים בכיתה קטנה בביה"ס רגיל.
שמחה לדעת שמורות נוספות מבינות את היתרונות הטמונים בשילוב משחקים בלמידה ומיישמות זאת.
בהצלחה בהמשך!
מורן.