יום רביעי, 31 באוגוסט 2011

ניטראליות ברשת


כשמדברים על חינוך, מדברים לעיתים רבות על הצורך במתן שוויון הזדמנויות לכלל הלומדים. כוחות ההוראה נדרשים, ובצדק, לשמור על ניטראליות בהקשר לתלמידיהם.

ומה עם רשת האינטרנט, האם גם היא מאפשרת לנו שוויון הזדמנויות של הידע?

מכתבה שפורסמה ב- "The Marker" ואשר עוסקת בניטראליות ברשת, עולה כי ספקיות האינטרנט משפיעות על המידע המגיע אל קהל המשתמשים. ביכולתן לחסום ולצמצם את רוחב הפס עבור שירות מסוים ולהרחיבו עבור אחר.

המשמעות של ניטראליות ברשת היא שכל האתרים נולדו שווים- אין אתרים שווים יותר או שווים פחות (זיו, 2011).

חשוב מאוד לשמור על היבט זה שכן, חסימה של ידע כזה או אחר משבשת את תהליך גיבוש הידע בקרב הקוראים ומונעת תהליכים של חשיבה יצירתית וביקורתית, אליה אנו שואפים כל כך במאה ה-21 .

כמו כן, כפי שמצוין בכתבה, הניטראליות של הרשת היא זו אשר אפשרה את התפתחות האינטרנט, הכלים בו ואת החדשנות הכל כך מהותית בהתפתחות הטכנולוגיה.

החוק בישראל בעניין זה הוא חד משמעי- הניטראליות ברשת היא חובה, אולם לצערנו אף גורם במדינת ישראל אינו אוכף את החוק ומבטיח את הניטראליות ברשת(שם).

לדעתי, למשרד החינוך יש אינטרס לשמור על הניטראליות ברשת ולמנוע מספקיות האינטרנט לסנן את המידע המגיע אל שולחננו, שכן, סינון שכזה מעקב את תהליך הלמידה והחשיבה של הלומד. כפי שאנו מחנכים את תלמידנו לכך שכל בני האדם נולדו שוווים וכי ערכים אלו מהווים בסיס בעולם, עלינו לחנך לעולם בעל ידע חופשי. ידע, אשר על הלומדים מוטלת המשימה לבחון, לבדוק, לפקפק ולבקר אותו ולא לקבלו כאורים ותומים. בחינת הידע באופן חופשי תתאשר אודות לשמירה על הניטראליות ברשת.

פתרון נוסף לסוגיה, טמון בחופש הבחירה שניתן לקהל המשתמשים. ביכולתנו לבדוק את ספקית האינטרנט טרם כניסתנו לחוזה ולוודא כי היא מאפשרת את זרימת הידע באופן חופשי (זיו, 2011). במידה ורבים מקהל המשתמשים יעשה כן, לא יהיה עוד צורך באכיפת החוק. ספקיות האינטרנט פשוט יעשו זאת בהתאם לדעת הקהל.

שמירה על ניטראליות הרשת זה אינטרס של כולנו!

גם הפעם, בידינו הכוח להוביל לשינוי!



קישור לכתבה: 

זיו, א' (2011). ניטראליות- תנאי לקידמה. אוחזר ב- 29 לאוגוסט מתוך
http://www.themarker.com/opinion/1.676509

אין תגובות: